Rijbewijs C1 Behalen

rijbewijs

Omdat we er al redelijk snel achterkwamen dat we een camper nodig hadden die meer gewicht mee kon nemen dan standaard moesten we het zogenaamde Camperrijbewijs C1 gaan halen.

Na 3 pogingen om dit via het STAP-budget te kunnen doen, kwam uiteindelijk alleen Frans hiervoor in aanmerking. Het STAP-budget is een nieuwe vergoeding voor scholing en staat voor Stimulering van de Arbeidsmarkt Positie. Met dit budget kunt je je positie op de arbeidsmarkt verbeteren. Je kunt een vergoeding van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen om te gebruiken voor scholing. Mocht het nodig zijn, dan kan ik altijd nog als chauffeur aan de slag! Dan moeten we overigens nog wel het C95 certificaat halen.

Met het C1 rijbewijs mogen we een camper besturen tot een maximaal gewicht van 7500 Kg. Dit zou ruim voldoende moeten zijn. Met een B rijbewijs mag je een voertuig tot maximaal 3500 Kg besturen, en aangezien een lege camper al snel zo rond de 3200 Kg weegt, blijft er niet al te veel laadvermogen meer over.

Wat is er nodig om het rijbewijs te halen?

  • Je hebt een minimum leeftijd van 18 jaar
  • Je hebt  het theoriecertificaat behaald
  • Je hebt het praktijkexamen met succes afgerond
  • Je hebt een medische verklaring

Theoriecertificaat 

Voor je rijbewijs C1 heb je een apart theoriecertificaat nodig. Je bent verplicht om dit eerst te behalen voordat je kunt starten met het volgen van rijlessen. Het theorie-examen bestaat uit twee onderdelen:

  • Deel 1: RVM1-C: Gedragsregels, verkeerswetgeving en functie en wetgeving van de voertuigtechniek

Praktijk

Er staan gemiddeld 8 praktijklessen voor het behalen van het C1 rijbewijs. De rijlessen worden verspreid over twee dagen of in overleg met de rijschool over meerdere dagen uitgesmeerd. Aansluitend wordt het praktijkexamen gepland. De praktijklessen worden gevolgd in een lichte vrachtwagen. Welke onderdelen komen aanbod tijdens de praktijklessen:

  • Voertuigcontrole
  • Controle van het kentekenbewijs
  • Bijzondere verrichtingen

 

In de praktijk gaat het meestal mis door het volgende:

Wanneer op het kentekenbewijs staat dat het voertuig 3100 kg weegt en het laadvermogen 400 kg is, mag je in theorie met het rijbewijs B de weg op. Houd er rekening mee, dat de camper dan nog niet vakantie klaar is. De zitplaatsen, de extra belading zoals: fietsen, inventaris en watertank zijn hierin niet meegerekend. Wat vaak resulteert in een overschrijding van het maximale gewicht: 3500 kg. Velen rijden onbewust met een te zware camper, waarvoor een flinke boete staat.

rijbewijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen op je social media:

Related Posts

Garagesale

Garagesale

De laatste weken zijn we volop bezig geweest om de boel op te ruimen. Zie ook ons eerdere blog Ontspullen.

Lees meer