Campertoilet zonder chemicaliën

Foto van een paardebloem met wegwaaiende zaadjes tegen een hemelsblauwe achtergrand

Misschien een beetje vreemd onderwerp, maar ik zal het netjes houden… Omdat we toch altijd wel proberen zoveel mogelijk milieubewust bezig te zijn, was ik een beetje aan het rond zoeken of er alternatieven zijn voor de chemische troep die in de toiletcassette gedaan wordt. En kwam er achter dat wij helemaal geen chemische toevoegingen nodig hebben.. Eerlijk gezegd heeft niemand die werkelijk nodig, de hoofdtaak van de chemicaliën is het maskeren van de geur. 

Een van de voordelen van kamperen met de camper is dat we beschikken over een eigen toilet. Geen besmeurde toiletten bij het wegrestaurant, onhandige hurktoiletten in Frankrijk en wat dies meer zij.

Maar wat gebeurt er eigenlijk in zo’n toilet, met name in de cassette. In deze cassette verzamelt je ontlasting tot het, eens in de paar dagen, de tijd is om dit te lozen in de toilet stortplaats ( zwart water) van de camping. Als we dit zouden doen zonder de normale toevoegingen van chemicaliën, dan gaat dit behoorlijk stinken. 

Tot op heden gebruikten we de welbekende blauwe of groene chemische toiletvloeistoffen. Deze chemicaliën breken het organische afval op een chemische manier af en maskeren vervelende luchtjes vaak ook met een chemisch parfum. In sommige gevallen bevat de chemische toiletvloeistof een natuurlijk parfum, en noemen we deze vloeistof (toch wel grotendeels onterecht) groen(er).

We wisten dat de camper een SOG systeem heeft, maar hebben er eigenlijk nooit echt naar gekeken wat dit nu precies was, behalve een ventilator die aangaat als je “doorspoelt”. Maar wat is het geval: het SOG systeem is een alternatief voor de chemicaliën die we gebruikten. Inderdaad GEBRUIKTEN.

Wat doet dit systeem dan precies:

 De SOG Toiletontluchting zorgt voor een verhoogd zuurstofgehalte in de cassette van het toilet. Hierdoor wordt de ontlasting op natuurlijke wijze gestimuleerd om sneller af te breken. Voor compostering zijn zuurstof en water nodig. SOG zorgt voor de zuurstof, door het toilet na te spoelen zorgt je zelf voor de toevoeging van water.

In principe is dit ook wat er gedaan wordt bij de beluchtingstanks van een rioolzuiveringsinstallatie.

Dankzij de verbinding met de buitenlucht wordt ook een overdaad aan gasvorming tegen gegaan. Deze ventilatie loopt nu via een koolstoffilter. Dit filter zorgt ervoor dat de lucht gezuiverd wordt en voorkomt dat je buren last hebben van de geur van jouw toilet. De meeste standaard toiletten in caravan en camper zijn al voorzien van overdrukventiel, maar blazen de overdaad aan gassen dus de buitenlucht in zonder toevoeging van zo’n koolstoffilter.

Bij het openen van de cassette deksel (bij het “doortrekken”  van het toilet) gaat ook de ventilator lopen. Deze zorgt voor onderdruk in de tank – hierdoor hebben we ook in de camper geen last van nare geuren.

De verhoogde aanwezigheid van zuurstof zorgt er ook voor dat normaal toiletpapier afgebroken wordt. Aanschaf van speciaal toiletpapier voor chemisch toilet is dus niet meer nodig, dit wordt zelfs afgeraden door SOG zelf.

Grafische beschrijving van de werking van het SOG systeem
foto copyright: https://www.sog-systeme.de/

SOG Toiletontluchting is een technologische oplossing voor het afbreken van uw ontlasting in de cassette tank, terwijl de normale toiletvloeistoffen een chemische oplossing zijn. De conclusie is dan ook dat een SOG Toiletontluchting  milieuvriendelijker is dan het gebruik van chemicaliën. En omdat het gebruik van chemicaliën in de afvaltank en aanschaf van speciaal toiletpapier niet meer nodig zijn, werkt SOG Toiletontluchting ook nog eens kostenbesparend en als echte Nederlander zijn we daar altijd voor te porren..

We zijn nu zo’n 2 weken geleden gestopt met het gebruiken van chemische middelen en hebben niet het idee dat de wc nu opeens (meer) stinkt dan daarvoor. 

Overigens denk ik, maar dat is een gokje, dat je als je dagelijks je toilet leegmaakt, je ook zonder chemische toevoegingen zou moeten kunnen doen. Misschien iets te optimistisch, maar ik hoor graag je mening..

7 reacties

  1. Hoi Mirjam & Marco, de website “draait” op WordPress en die heeft standaard inderdaad geen optie om een berichtje te sturen als er gereageerd wordt op een reactie. Ik heb nu een aanpassing gedaan waardoor dit nu wel het geval zou moeten zijn. Bedankt voor de opmerking daarover, heb daar niet zo bij stil gestaan…

    Mocht je de tip een keer uitgeprobeerd hebben dan hoor ik graag wat je er van vond. Ik ga er zelf ook nog mee aan de slag..

    Groet, Frans ( & Cora)

  2. Bedankt voor de uitgebreide reactie. Ik kreeg trouwens geen melding dat er was gereageerd?
    Wat een leuke tip! Zeker de moeite waard om uit te proberen.
    Ik blijf jullie volgen, goede reis verder!

    1. Ik ben even zo vrij geweest om jullie handmatig op “ontvangen reacties op mijn bericht” te zetten. Als jullie dan zouden willen reageren of er ook daadwerkelijk een berichtje komt zou ik dat erg op prijs stellen..

  3. Wat een interessant stuk. Ik heb zelf ook wel eens het idee dat het chemische (groene ook in ons geval) de lucht alleen naar versterkt i.p.v. maskeert. Ik heb eerlijk gezegd ook altijd een hekel aan al die luchtverfrissers voor de toilet, het gaat er echt niet beter van ruiken.
    Wij zijn wel gestopt met toiletpapier in de chemisch toilet, dus we hebben hier dan een apart afvalemmertje voor (waar we koffieprut in doen,wat ook helpt om geuren te neutraliseren). Dat is ook om hem makkelijker schoon te houden. Maar we gebruiken ook alleen maar voor de urine.
    Ik vermoed dat wij geen SOG systeem hebben, maar ik ga wel eens op onderzoek uit.
    Hebben jullie toevallig ook last van kalk in het toilet? En hoe lossen jullie dat op (alleen het water in NL lijkt weinig kalk te bevatten)?

    1. Het zal wel iets doen, dat chemische spul, maar of het echt allemaal nodig is betwijfel ik. Volgens de gebruikswaanwijzing kun je ( ongeacht de kleur.. 😉 ) het een dag of 3 laten zitten voor je je toilet reinigt. Maar wat is er bijvoorbeeld mis mee om deze elke dag gewoon leeg te gooien en te spoelen met water? Het begin is voor ons gemaakt, ben benieuwd hoe het gaat over de loop van de tijd.

      Toiletpapier in een apart emmertje is hier in Portugal en Spanje heel normaal. Dat was voor ons even wennen, maar nu weten we niet anders. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat de septic tanks het papier niet kunnen verwerken begrepen we.

      Een SOG systeem kan ook later ingebouwd worden zag ik, mocht je dat willen. Ik heb geen aandelen hoor bij ze..

      Ik zie inderdaad ook bij ons kalk of in ieder geval aanslag onstaan. Dat is deels kalk uit het water, maar ook zouten uit de urine. Beide zijn op te lossen in azijn. Ik heb even gegoogled en je kunt gewoon natuurazijn gebruiken. Wel verdunnen met water omdat de rubbers niet zo goed tegen sterke zuren kunnen.

      Nog niet geprobeerd, maar ik zag ook de volgende tip: “Koop een fles tafelazijn en een wasverzachter met jouw favoriete geur. Doe een scheut wasverzachter op 0,75L tafelazijn. Doe 1 bekertje in het chemisch toilet en spoel met water na. Het ruikt nu heerlijk fris naar jouw wasverzachter en dat zal zo blijven ook. En het grootste voordeel, daar komt ie… je eigen schoonmaakmix lost alles op. Ook je grote boodschap. Zorg wel dat je het toilet met veel water doortrekt zodat er voldoende vloeistof is waarin het kan oplossen. Als je het chemisch toilet gaat legen kom je nog een aangenaam voordeel tegen. Er ontstaat geen kalkaanslag, wat wel gebeurd als je Aqua Kem Blue gebruikt. Je hoeft de cassette alleen met een beetje water na te spoelen en je bent klaar!”

      Misschien ga ik dit ook nog eens proberen. Is in ieder geval goedkoper dan de chemische middelen en beter voor het milieu..

      1. Bedankt voor de uitgebreide reactie. Ik kreeg trouwens geen melding dat er was gereageerd?
        Wat een leuke tip! Zeker de moeite waard om uit te proberen.
        Ik blijf jullie volgen, goede reis verder!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen op je social media:

Related Posts