Wellicht hebben jullie er wel eens wat over gehoord of gelezen: Off Grid. Maar wat is dat eigenlijk, wat wordt daar mee bedoeld? Als je naar een gewoon woonhuis kijkt is het volgende van toepassing:
Off-grid betekent letterlijk vertaald uit het Engels “van het net af”.
Onder “het net” vallen de volgende zaken:
Het stroomnet
De waterleiding
De Riolering
De gasleiding
De telefoonlijn.
Als je off-grid woont maakt je huis dus geen gebruik van de deze aansluitingen en functioneert je woning onafhankelijk.
Met een Camper is het net even iets anders, maar wel erg veel zaken komen overeen. Vorige maand hebben we de hele maand bij het Kartonnen Huis gestaan en omdat we toch op een camperplaats stonden waar elektriciteit aanwezig was konden we zonder al te groot risico “experimenteren” met onze zonnepanelen, of beter, de opbrengst daarvan. Om een lang verhaal kort te maken: we kunnen als we willen volledig zonder aan de walstroom te hoeven koppelen met onze camper rondreizen.
Als we rijden laden alle accu’s, de startaccu en beide huishoudaccu’s, helemaal op via de dynamo. Uiteraard niet bij een ritje van 5 minuten, maar na een uurtje zit alles toch wel weer helemaal vol. Op dit moment kan ik het nog onvoldoende monitoren, naar mijn zin dan, omdat de standaard indicatie gewoon een paar lampjes zijn. Maar daar zoeken we wel een goede oplossing voor.
Op de momenten dat we stilstaan moeten de zonnepanelen het werk doen om voldoende op te wekken om de accu’s weer te vullen. Dan ben je dus afhankelijk van het weer. Hoewel de zonnepanelen al bij het minste licht hun werk gaan doen, moet er wel voldoende opgewekt worden om wat we verbruikt hebben weer aan te vullen. eerlijk is eerlijk: we hebben die 4 weken geweldig goed weer gehad, en dat heeft zeker geholpen.
Maar een groot deel van het off-grid staan heeft ook te maken met je verbruik, als je je verbruik vermindert of afstemt op het opwekken dan hoef je ook minder op te wekken. Als voorbeeld: we kunnen onze telefoons opladen met 230 V, net als in een huis. Of, we kunnen ervoor kiezen ze via een USB ( 5V) op te laden, duurt wel wat langer, maar werkt ook.
Gebruiken we de omvormer dan verbruikt deze in zijn standby stand meer stroom dan we nodig hebben om de telefoon op te laden. Als je het goed beschouwt is het hele elektrische systeem wel erg vreemd: Onze zonnepanelen wekken zo’n 48V aan elektriciteit op, dat zetten we om naar 12V in de accu’s. Met een omvormer maken we daar dan weer 230V van, die we vervolgens via een adapter weer omzetten naar 5V om de telefoon op te laden. De meeste elektronische apparatuur werkt overigens ook op 12V, de omvormer zit er in ingebouwd.
Tot zover de electra. Wat hebben we nog meer nodig: Water aan- en afvoer. Onze camper is uitgerust met 2 tanks: 1 schoonwatertank van 170 liter en een vuilwatertank van 150 liter. Concreet betekent dit dat we hier wel een aantal dagen mee vooruit kunnen: koken, afwassen, wassen. Drinkwater kopen we in flessen, maar meer vanwege de smaak ( er wordt in het zuiden nogal wat chloor toegevoegd op sommige plaatsen). Innemen van schoon water en lossen van vuil water kan op een hele hoop, veelal gratis, camperplekken. En zeer zeker op de betaalde plaatsen die we tot nu toe aangedaan hebben.
Het lastigste is eigenlijk nog het legen van de toiletcassette. Hoewel we er geen chemicaliën in gooien ( zie de blog hierover ) kun je ook net zomaar ergens een toilet in lopen, dat gaat geheid vragen opleveren. We proberen dan ook nu op dagbasis de cassette te legen, die is over het algemeen sneller vol dan de andere tanks leeg zijn..
Een optie zou voor de toekomst, om een droogtoilet te laten plaatsen, maar het prijskaartje daarvan is wat aan de hoge kant. Dan zullen we eerst de nodige mokken en t-shirts moeten verkopen via onze Etsy Shop..
Blijft verder nog een stukje wat betreft het gas. We gebruiken propaangas in flessen. Kost bijna niets in Spanje, de andere landen is nog afwachten. Maar een volle gasfles van 11 Kg gaat zo’n 3 weken mee. Het gas wordt gebruikt door de absorptiekoelkast en voor het opwarmen van het water in de boiler. We hebben ons aangeleerd om deze aan te zetten vlak voordat we gaan afwassen en dan ook weer snel uit. Het heeft geen zin om de hele dag constant warm water te hebben.
De laatste weken in Spanje hebben we merendeels doorgebracht op gratis camperplaatsen, die zijn er in overvloed en dat werkte prima.
Nu zitten we in Frankrijk, langzaam op weg terug naar Nederland, maar daar is het een ander verhaal. Er is wel een hele keten van relatief goedkope camperplaatsen, maar die hoeven we voor onze verzorging niet elke dag aan te doen.
Maar al doende leren we steeds meer bij, elke dag is weer anders en ontdekken we weer iets anders.. Daarnaast zet het je ook aan het denken over hoe om te gaan met je elektriciteit, water, gas en andere zaken.
2 reacties
Hallo Frans en Cora, Leuk om jullie ervaringen te lezen. Ze;f ga ik per 1 mei met pensioen dus heb ik me even ingeschreven met mijn prive email adres om jullie avonturen ook na mijn pensioen te kunnen volgen.
Succes en plezier tijdens jullie reizen!!
Hoi Wim, ik zie je berichtje nu pas, sorry. Leuk dat je met pensioen gaat! En leuk dat je ons volgt. Veel lees plezier en laat vooral wat van je horen zo af en toe.