Briefadres, dus niet echt dakloos.

Dakloos

Volgens Wikipedia is Dakloosheid het niet hebben van onderdak. Iemand die dakloos is wordt een dakloze genoemd. Onder daklozen worden mensen verstaan die geen woning hebben en in opvangcentra verblijven of die overnachten in leegstaande gebouwen of op straat. Omdat dakloosheid niet enkel een probleem is van huisvesting, wordt er vaak gesproken over dak- en thuisloosheid

In principe zijn we sinds afgelopen vrijdag 13 oktober een soort van dakloos. Gelukkig hebben we tijdelijk onderdak kunnen vinden bij heel erg goede vrienden van ons tot we de camper op kunnen gaan halen. In principe hebben dan nog steeds geen woonadres, maar maken we gebruik van een briefadres. Een “briefadres” is een adres waar iemand officiële post en correspondentie kan ontvangen, zelfs als ze daar niet daadwerkelijk wonen. Dit kan handig zijn voor mensen zonder vaste woonplaats of mensen die om verschillende redenen tijdelijk ergens anders verblijven. Het briefadres wordt vaak gebruikt om belangrijke documenten te ontvangen, zoals overheidsbrieven of bankafschriften, en zorgt ervoor dat deze poststukken niet verloren gaan. Het is belangrijk op te merken dat een briefadres niet hetzelfde is als een woonadres waar iemand daadwerkelijk woont.

Over het hebben van een briefadres en wat de voor- en nadelen zijn is heel veel te vinden op het internet. Helaas is veel informatie behoorlijk gedateerd en wordt het soms lastig om door de bomen het bos nog te zien. Ook bij de gemeentes ontbreekt heel vaak de kennis over hoe het in elkaar steekt. Wat ons wel duidelijk is geworden, is dat er in Nederland weinig tot niets geregeld is voor mensen die net als wij langdurig willen gaan reizen en niet meer over een vast woonadres beschikken. En wat er wel is sluit niet op elkaar aan. 

Een paar dingen zijn wel duidelijk:

 • Een briefadres heeft GEEN gevolgen voor diegenen die het briefadres geven. Toeslagen, etc. blijven gewoon van toepassing.
 • De briefadresgever moet wel zorgen dat eventuele post doorgegeven wordt.
 • Wettelijk gezien is een briefadres onbeperkt geldig, gemeentes kunnen wel een termijn eraan verbinden om het na bijvoorbeeld 6 maanden weer opnieuw aan te vragen / bevestigen dat het nog nodig is. Gemeentes bepalen zelf wat die termijn is. We hebben al wel gezien en gelezen dat sommige gemeentes er erg moeilijk over doen.
 • Met een briefadres moet je ook nog steeds de verplichte basisverzekering hebben.

Veel informatie hebben we gevonden via de stichting Briefadres. Echt een absolute aanrader om als je vragen hebt daar een kijkje te nemen en je vraag te stellen. 

Volgens de wet Basisregistratie Personen ( BRP ) moet je, wanneer je langer dan 8 maanden buiten Nederland verblijft, jezelf uit laten schrijven uit de BRP en je in laten schrijven in het RNI ( Registratie Niet Ingezetenen). Dat moet dan officieel met een woonadres, je bent dan voor de wet namelijk geëmigreerd, maar een briefadres kan ook. En hier zit het, vinden wij, het grote en onterechte verschil tussen een woonadres en een briefadres. Iemand met een woonadres kan gewoon zo lang hij wil naar het buitenland (dus meer dan 8 maanden) en geen haan die er naar kraait. Terwijl met een briefadres je je elke x maanden moet “melden” en bewijs moet gaan leveren dat je in een jaar tijd inderdaad 4 maanden in Nederland hebt verbleven.

Over een briefadres is er zoals ik al zei veel te vinden op het internet, kort samengevat is het volgende het meest duidelijke:

Foto door Pixabay

 

“Het ambtshalve registreren op briefadres

Iedereen die rechtmatig in Nederland verblijft moet ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP).  Het belangrijkste doel van een juiste registratie is dat burgers toegang krijgen tot mogelijke adres-gerelateerde overheidsvoorzieningen en dat de overheid haar burgers kent en met hen in contact kan komen.

In de regel staat iemand ingeschreven op het adres waar hij of zij woont of de meeste nachtrust geniet. Dit noemen we in de BRP het woonadres. Wanneer het (vaste) woonadres ontbreekt, dan is het mogelijk om een zogenaamd briefadres aan te vragen.

Wanneer er geen woonadres is en er geen briefadresgever beschikbaar is, dan is de gemeente per 1 januari 2022 wettelijk verplicht iemand ‘ambtshalve’ in te schrijven op een briefadres . Dat kan het adres van een gemeentehuis zijn óf een adres van een instelling waar de gemeente mee samenwerkt. De gemeente beslist op basis van de wettelijke voorwaarden  en gevraagde inlichtingen of iemand aanspraak kan maken op een briefadres.

 

4 reacties

 1. Nederland hé. Moeilijk doen ten top. En als zij zelf dan de regeltjes moeten bekijken snapt niemand er wat van. Maar jij zit met de gebakken peren. Ofwel jij mag hun probleem/ tekortkomingen oplossen.
  Gauw de camper in Frans en Cora en genieten genieten genieten.

  1. Inderdaad, waarom makkelijk doen als het moeilijk kan. We zullen het ermee moeten doen voorlopig. De komende maanden gaan we ons wat meer oriënteren op mogelijkheden om er minder last van te hebben. Als je het last kunt noemen, ik lig er niet wakker van.

   Maar het blijft vreemd, met een briefadres zorgen we er voor dat we zeker alle post ontvangen, terwijl als iemand zijn huis gewoon leeg laat staan, de post zich gedurende 8 maanden opstapelt. Daarnaast doet de (r)overheid ook alles digitaal, dus wat is dan het probleem?

   Morgen de camper halen, en dan weg naar warmere oorden en genieten!

 2. Wij weten er alles van… het is gek dat er zo lastig wordt gemaakt want er zijn steeds meer mensen die een soortgelijk avontuur aangaan! Maar fijn dat het het geregeld is, even een zorg minder.
  Wij, Mirjam & Marco zijn ook het grote avontuur aangegaan, huis verkocht, camper gekocht, en reizen nu sinds februari, tussendoor in NL voor ; jawel het briefadres;-)
  Succes en ik ben benieuwd naar de verhalen die gaan volgen!

  1. Hoi Mirjam & Marco, het verbaasde ons inderdaad ook dat het zo lastig geworden is. We hebben eerder een lange reis gemaakt, in 2009, en toen hetzelfde briefadres gebruikt. Geen enkel probleem met bepaalde termijnen gehad, is niet eens over gesproken toen. Ook nu was het zonder problemen geregeld, we treffen het met een realistische gemeente denk ik.
   Leuk dat jullie ook het grote avontuur aangegaan zijn, het lijkt inderdaad alsof er steeds meer mensen die stap nemen. Wij halen deze week de camper, eindelijk, op. Daarna nog wat weekjes in Nederland om alles te testen en te controleren, maar daarna op naar warmere plekken.

   Jullie ook succes, en wie weet komen we elkaar eens ergens tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen op je social media:

Related Posts

In de Achterhoek

Vorige week hebben we grotendeels doorgebracht in de Achterhoek, een in het oosten van Nederland. We hadden een heel leuke

Lees meer