Het originele recept komt van Gezondweekmenu.nl en kun je HIER vinden.
Bij dit recept maak je de kruidenmix helemaal zelf, en dat gaat prima. Wat ik meestal doe is de eerste keer het recept volgen zoals het beschreven staat en, uiteraard wanneer het bevalt, de volgende keer indien nodig wat aanpassen. Bij deze vonden we het beiden te zout, dat zou natuurlijk kunnen komen omdat wij een andere zoutsoort gebruikt hebben dan de auteur.
De basis
- 300 gram basmati rijst, maar gewone witte rijst kan uiteraard ook.
- 300 gram kipfilet
Zelf nasi goreng kruidenmix maken
- 1 tl gemalen komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl zout
- 1 theelepel gehakte knoflook (Go-Tan)*
- 1 theelepel gehakte gember (Go-Tan)*
- 40 ml ketjap manis
- 15 ml sesamolie
Nasi groenten
Je kunt allerlei groenten gebruiken, zoals wortel, ui, taugé, kool, doperwtjes, prei, paprika, noem maar op. Je kunt ook prima een kant en klaar nasi groenten pakket gebruiken.
Of je houdt het simpel, met alleen prei een een uitje.
Bereidingswijze
- Bereid de rijst (het liefst dus een dag van tevoren) en bewaar koel tot gebruik.
- Snij of knip de kipfilet in stukjes.
- Snij de groente (of pak je nasipakket uit de koelkast).
- Pak een kom en maak hierin de nasi kruidenmix met bovenstaande ingrediënten.
- Verhit olie in een wok (niet te heet) en bak hierin de zelfgemaakte mix van nasikruiden tot deze lekker gaan ruiken.
- Voeg de kipfilet toe en bak tot deze rondom lichtbruin en gaar is, voeg de gesneden groente toe en bak nog zo’n 5 minuten.
- Voeg de rijst toe, mix goed door elkaar en bak het geheel op hoog vuur nog zo’n 5 minuten.
- Garneer met je favoriete toevoegingen, bijvoorbeeld atjar, gebakken uitjes, kroepoek of seroendeng.
- Eventueel ook nog een gebakken eitje erop,