Als je door Normandië langs de kust reist ontkom je er niet aan om geconfronteerd te worden met musea en monumenten die de herinnering aan D-Day levend houden. En dat is wat mij betreft een hele goede zaak..

Er zijn heel veel musea, grote en kleine, die allemaal verschillende verzamelingen hebben en die allemaal het hele verhaal vertellen, maar daarnaast veel informatie geven over het gebied waar het museum gevestigd is.

De officiële naam van de aanval van de geallieerden was “Operatie Overlord”. De eerste dag van Overlord werd en wordt aangeduid met D-day, een term die vaak ook wordt geassocieerd met de hele operatie.

 

Uit Wikipedia: Operatie Overlord was tijdens de Tweede Wereldoorlog de codenaam voor de grootscheepse landing door de westerse geallieerden op de Normandische kust met als doel het door nazi-Duitsland bezette West-Europa terug te veroveren. Operatie Overlord begon in de avond en nacht van maandag 5 op dinsdag 6 juni 1944 met de grootste amfibische landing van militairen in de geschiedenis. Terugkijkend betekende ‘Overlord’ het begin van de bevrijding van West-Europa van de bezetting door Duitse troepen onder leiding van dictator Hitler. In Oost-Europa waren geallieerde troepen van de Sovjet-Unie bezig met een opmars tegen het nazi-regime en twee dagen voor het begin van de landingen was Rome door de geallieerden veroverd.

De operatie startte met luchtlandingen en een massale amfibische aanval in de vroege morgen van 6 juni. De feitelijke landing werd voorafgegaan door een breed opgezette afleidingsmanoeuvre, Operatie Fortitude, waar bij de Engelse kustplaats Dover en in het Zuiden van Schotland en Ierland nagemaakte militaire voer- en vaartuigen en legereenheden werden opgesteld en er op grote schaal valse geheime berichten werden verstuurd. Dat bracht de Duitsers er toe een groot deel van hun troepen bij Pas-de-Calais op te stellen. Bij de uiteindelijke landing enkele honderden kilometers zuidelijker, op de Normandische kust, waarbij duizenden soldaten sneuvelden, kon zo een bruggenhoofd worden geslagen. De militaire tactiek was dit te behouden en uit te breiden, waarvoor diverse reeksen operaties werden ondernomen.

Na zeven weken van zware gevechten wisten de geallieerden tijdens Operatie Cobra door de sterke Duitse verdedigingslinies te breken. Vervolgens lukte het om de Duitsers in de val te lokken bij Falaise en kon de strijd in het geallieerd voordeel beslist. De weg naar Parijs kon door het ontregelen van de aanvoerlijnen van het Duitse leger en door de inzet van een grote troepenmacht en materieel worden vervolgd. Mede door plaatselijk verzet kon de Franse hoofdstad eind augustus worden ingenomen. Men beschouwt de bevrijding van Parijs over het algemeen als het einde van Operatie Overlord.

Ik heb het museum bij UTAH beach bezocht, hier zijn de eerste landingen geweest, kort daarop gevolgd door landingen op OMAHA beach, GOLD beach, JUMO beach en SWORD beach. Elk van deze landingen had een specifiek doel om te bereiken. Voor UTAH beach was dat onder andere het veroveren van de haven van Cherbourg.

Het museum is zeker een bezoek waard!

De dag erop hebben we het Normandy American Cemetery and Memorial bezocht. Dit is wel heel erg indrukwekkend en confronterend.

Er liggen hier 9388 Amerikaanse militairen begraven! Daarnaast is er ook nog een muur met 1557 namen van vermisten…

De slag om Normandië (6/6/1944 tot 25/08/1944) eiste zo’n 425.000 slachtoffers waarvan 209.000 geallieerden met ongeveer 37.000 gesneuvelde grondtroepen en 16.714 gesneuvelde luchttroepen. 83.045 van die 209.000 waren grotendeels Britse, Canadese en Poolse troepen. 125.847 waren Amerikaans.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen op je social media:

Related Posts

Normandië

Als je door Normandië langs de kust reist ontkom je er niet aan om geconfronteerd te worden met musea en

Lees meer
500 dagen onderweg

500 dagen onderweg!

Vandaag, zondag 2 maart 2025, zijn we precies 500 dagen onderweg. Hoogste tijd om weer eens wat statistiekjes te plaatsen. 

Lees meer