Op zoek naar gas..

In de camper gebruiken we gas om op te koken, en wanneer we niet aan de elektriciteit staan om de koelkast te laten draaien en de boiler voor warm water te verwarmen. Met name om te kunnen koken is gas dus redelijk essentieel. Tenminste voor ons. Er bestaan overigens ook voor campers inductie kookplaten en combi’s van gas en inductie. Maar dat terzijde.

Tijdens  de voorbereidingen heb ik ook gekeken hoe een en ander onderweg zou kunnen verlopen. Wat me wel duidelijk werd is dat er in Europa geen standaard is voor het aansluiten van gasflessen. Bijna elk land heeft zijn eigen systeem. In Nederland bijvoorbeeld koop je een gasfles waar een kraan op zit om de fles open en dicht te kunnen draaien. Daar sluit je je gasslang op aan die weer naar een reduceerventiel gaat, waarvandaan je je gasapparaat weer aansluit. 

In Spanje, waar we nu zitten, koop je een fles zonder kraan waarop je dan Of een reduceerventiel vastklikt een “regulador propano 37 mbar”, Of zoals wij nodig hebben een adapter die als kraan functioneert, een zogenaamde “regulador de salida libre”.  Onze reduceerventielen zijn in de camper ingebouwd. Deze regulador kun je in elke “ferreteria”, een soort kleine bouwmarkt, gewoon kopen voor ongeveer €16,– ( In NL via internet voor zo’n €35,00). Daarop moet dan nog wel een verloopstukje van SHELL naar DIN aansluiting, maar die hadden we al aangeschaft in NL. De reguladoren konden we ook vrij snel te pakken krijgen, maar een volle fles propaan was een hele uitdaging.

Tijdens het voorbereiden kwamen we allerlei verhalen tegen waaruit ik opmaakte dat het kopen van een fles een fluitje van een cent zou zijn. Gewoon bij een benzinepomp zou het kunnen, al dan niet met het opstellen van een contract met Repsol, een van de grotere leveranciers. Of gewoon bij de supermercado eentje kopen. Allemaal geen probleem. Niets was echter minder waar. De ene na de andere Repsol ( en andere) benzine stations konden ( of wilden ) ons niet helpen. Met name omdat we geen lege fles hebben. En “lege fles”, ook wel bombona in het Spaans is het magische woord!! Heb je er een dan kun je ruilen! Maakt niet uit hoe die er uitziet, of er aan toe is, als je er maar een hebt. Uiteindelijk las Cora ergens de tip om op de markplaats van Facebook te kijken of iemand er toevallig eentje te koop had. Dat kan en mag namelijk gewoon. Inderdaad zagen we er de nodige te koop staan, toevallig ook in de plaats waar we op dat moment waren. In mijn beste Spaans (met dank aan Google Translate) contact gezocht. En ja hoor binnen een dag hadden we 2 lege flessen voor propaan. Ook daar zit verschil in, of je butaan of propaan gebruikt. Omdat butaan bij 0 graden al vloeibaar wordt willen we propaan, ook in Spanje kan het koud worden, zeker in het binnenland en in het gebergte.. 

Overigens hebben ze niet overal propaan op voorraad, het eerste benzinestation niet, maar de volgende dag de twee lege flessen zonder probleem kunnen wisselen voor volle. Kosten per fles €13.32! Koste zelfde hoeveelheid in NL : €40,00!

Met de eerste fles uit Nederland hebben we ongeveer 6 weken gedaan. We gebruiken onze 2e NL fles nu als backup-fles. Zodra de Spaanse leeg is, schakelt het systeem automatisch naar de NL fles, tot we een nieuwe volle fles aansluiten op de plaats van de lege. 

We gaan nog bedenken hoe we een en ander beter kunnen doen als we in andere landen zijn. Zoals ik al in de intro zei: er is geen standaard in Europa. In Spanje en Portugal kunnen we terecht bij Repsol met de huidige flessen en aansluitingen, dus voorlopig zitten we goed..

In ieder geval een tip voor degenen die ooit met een eigen camper naar Spanje / Portugal gaan: Probeer in NL een fles te pakken te krijgen zodat je die kunt ruilen zodra je de grens over bent. Ik ga er dan wel van uit dat je met 2 flessen “werkt”, daarmee voorkom je dat je zonder komt te zitten….

4 reacties

 1. Wij herkennen dit. We waren deels voorbereid, maar zelfde probleem met de Repsol. Wij hadden het geluk dat er iemand op de camping een lege fles te koop had.
  Wij konden overigens in Portugal onze NL fles wel laten vullen. Maar dat kan in Spanje weer niet i.v.m. regelgeving.
  Maar leuk om te lezen, dit hoort allemaal bij het avontuur geniet lekker, het zal vast lekkerder weer zijn dan in NL.

  1. Ja, je moet af en toe een beetje geluk hebben. Uiteindelijk lost het zich weer wel op.. Goed om te weten dat er in Portugal wel mogelijkheden zijn, bedankt voor de tip.

   Het hoort er allemaal bij inderdaad, maar dat maakt het ook wel weer leuk. Het weer hier is in ieder geval goed. In de namiddag lekker van het zonnetje genieten, heerlijk!

 2. Mensen gaan niet voor niks NL uit. Alles is hier onnodig duur voor hetzelfde product waar het een paar honderd kilometer verderop een stuk goedkoper kan. Wij gaan jullie achterna na 31 december. 🙂 Dan heb ik namelijk de pot van de staatsloterij in mijn bezit. Behouden reis en veel plezier inclusief de struggles die erbij horen. En een fantastisch 2024 voor jullie met veel veilige en mooie kilometers.

  1. Dat gaat ons steeds meer opvallen, die prijsverschillen. Lees je bijvoorbeeld weer dat je in NL weer voor minder dan €1,80 / liter kunt tanken.. De prijzen hier komen niet eens in de buurt van dat soort bedragen…

   Dan zien we jullie binnenkort wel op dezelfde camperplaats verschijnen…

   ook voor jullie een heel erg goed 2024 toegewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen op je social media:

Related Posts