Praktijklessen en examen

Lesauto DEK

Vorige week zijn we ook begonnen met de praktijklessen voor ons C1 rijbewijs. De Iveco lesauto heeft ongeveer dezelfde afmetingen als de camper, 7,16 meter lang, 2,36 meter breed en 3,14 meter hoog. Dat geeft ons meteen wel een goed idee van de grootte als we er mee op weg gaan.

De praktijk is erg gericht op veiligheid, doorstroming en milieu.

Veiligheidspunten die van belang zijn voor het rijden met een vrachtwagen(tje) zijn met name het goed gebruik maken van je spiegels bij elke wijziging van richting. En, en dat is een lastige, de uitzwaai van de wagen. Zeker bij het afslaan naar links of rechts moet je goed opletten dat je “kont” niet te ver naar buiten zwaait en daardoor achteropkomend verkeer kan raken. Dit is iets wat je met een personenauto niet zo in de gaten hebt. Verder leren we ook het “nieuwe rijden”. Dat komt er voornamelijk op neer dat je al ruim voor bijvoorbeeld een rotonde je gas loslaat, de wagen uit laten rijden en zo’n 10 to 15 meter voor de rotonde de juiste versnelling hebt gekozen om de rotonde te nemen. Het idee erachter is dat je dan voldoende tijd hebt, mede door de lage snelheid, om de situatie te overzien en te handelen naar wat er gebeurt.

Eerlijk gezegd is dat best wel lastig, we rijden allebei al ruim 30 jaar auto en dan leer je jezelf toch bepaalde gewoontes aan, die nu afgeleerd moeten worden. En nieuwe dingen waar we op moeten letten, zoals de uitzwaai van de wagen. Uiteraard is dat ook van belang als we straks met de camper gaan rijden, je zult maar iemand van de weg tikken met “je kont”.

Een ander belangrijk punt is de doorstroming. Enerzijds leren we dat we de wagen uit moeten laten bollen en zo’n 10 to 15 meter voor een kruispunt of rotonde in de juiste versnelling staan, met niet te hoge snelheid, anderzijds moet er ook op gelet worden dat je daarna niet te langzaam blijft rijden en het verkeer ophoudt.

Als laatste moet er aandacht besteed worden aan het milieu. Dit doe je door brandstofbesparend te rijden. Dit kun je doen door de wagen uit te laten rijden, tijdig af te remmen en de juiste versnelling te kiezen zodat je niet stil komt te staan en rijdend door kunt gaan.  Op zich wel een uitdaging en heel anders dan dat wij “vroeger” geleerd hebben.. 

Vandaag, woensdag 27 september 2023, nog een inrijles en daarna examen doen…

En het resultaat van onze inspanningen:

 

 

Geslaagd!

 

 

 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen op je social media:

Related Posts