Ontspullen

Foto door Ketut Subiyanto: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/huis-vervagen-appartement-kamer-4246119/

Ontspullen betekent dat je afscheid neemt van overbodige spullen in huis.

De laatste weken hebben we druk gewerkt aan het opruimen van verschillende spullen die we door de jaren heen hebben “bewaard”. Dat moest wel, want we gaan van een oppervlakte van ongeveer 135 m2 naar slechts 13,5 m2… En omdat we denken dat de kosten van opslag waarschijnlijk hoger zijn dan wat het zou kosten om alles nieuw te kopen, hebben we besloten om zoveel mogelijk te verkopen. Dit geldt vooral voor de spullen die vervangbaar zijn, zoals bankstellen, eettafels, salontafels, enzovoort. Het is ook afwachten hoe deze spullen eruit zullen zien na vijf jaar opslag.

Foto door Rachel Claire
Foto door Rachel Claire
 
 

Echte persoonlijke spullen, zoals souvenirs, fotoalbums en andere dingen met een emotionele waarde, bewaren we natuurlijk. Eerlijk gezegd hebben we tot nu toe nog niets gemist van wat we hebben opgeruimd… Dat is eigenlijk best bijzonder.

Terwijl we hierover nadachten en wat onderzoek deden om te zien of anderen dezelfde ervaring hadden, kwamen we tot een paar inzichten die wellicht ook nuttig voor jou zijn.

Heb je ooit in je huis rondgekeken en beseft dat het misschien vol staat met spullen die je in het verleden hebt verzameld of gekocht, maar die je eigenlijk nooit hebt gebruikt of van hebt genoten? Als dat het geval is, zou het tijd kunnen zijn om een “ontspullende” reis te beginnen – een proces waarbij je bewust afscheid neemt van bezittingen die niet langer een doel dienen in je leven. Hoewel dit niet hetzelfde is als hamsteren, kan vasthouden aan ongebruikte spullen je wel mentaal, emotioneel en fysiek belasten.

Het is gemakkelijk om onbewust in de cyclus van spullen verzamelen te belanden. Die koopjes waar je niet weerstand aan kon bieden, cadeaus waar je nooit echt een band mee had, en spullen waarvan je dacht dat je ze ooit zou gebruiken – dit alles kan uiteindelijk waardevolle ruimte in beslag nemen.

Door te ontspullen en afscheid te nemen van spullen die je niet langer nodig hebt, creëer je ruimte die je opnieuw kunt gebruiken voor activiteiten waar je echt van geniet. Of je nu een thuiskantoor wilt inrichten, een knusse leeshoek wilt maken of ruimte wilt hebben voor een nieuwe hobby, het terugwinnen van deze ruimte kan je dagelijks leven aanzienlijk verbeteren.

Foto door Suzy Hazelwood: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/notebook-1226398/
Foto door Suzy Hazelwood

Hoewel we vrij rigoureus te werk zijn gegaan, hoeft dat natuurlijk niet altijd zo te zijn. Het heeft ons echter wel inzicht gegeven in hoe je dit kunt aanpakken.

  • Begin klein: Begin met het opruimen van een specifieke ruimte, zoals een kast of plank. Focus op één soort spullen tegelijk, zoals kleding, boeken of gadgets. Een goede plek om te beginnen is vaak de zolder. Kijk hoeveel dozen daar staan die al door meerdere verhuizingen zijn meegegaan, maar nooit zijn opengemaakt. Heb je die spullen echt nodig?
  • Vraag jezelf af bij elk item: Ga door je spullen heen en vraag jezelf af of elk item nog steeds een doel dient. Bewaar je het omdat je het misschien ooit nog nodig hebt, maar is dat al jaren geleden? Is het niet beter om het gewoon weg te doen?
  • Stel duidelijke criteria op: Bedenk wat je wilt houden en wat je wilt wegdoen. Dit kan je helpen om sneller beslissingen te nemen.
  • Denk aan emotionele spullen: Hoewel sentiment een reden kan zijn om iets te bewaren, bedenk of het de moeite waard is om het te houden.
  • Geef weg of verkoop: Overweeg om gebruikte spullen aan een goed doel te schenken of te verkopen. Wij hebben ruim €3000 verdiend door spullen te verkopen via Marktplaats.

Natuurlijk is dit allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, maar je zult merken dat het steeds gemakkelijker wordt als je eenmaal begint.

Hopelijk haal je wat inspiratie uit dit verhaal om eens om je heen te kijken in huis, de schuur of op zolder, en misschien begin je zelf ook met ontspullen.

Laat gerust een bericht achter om je gedachten met ons te delen.

 

 

3 reacties

  1. Loop al een hele tijd met dit idee rond. Toen wij hier kwamen wonen was onze zolder nagenoeg leeg. Nu afijn het antwoord laat zich raden. Men bewaard en gooit niet weg omdat je het niet gebruikt maar ook niet wilt weggooien. Dus zodra wij thuiskomen van vakantie gaan we maar eens kijken wat weg kan.

    1. Hoi Frank, je heel herkenbaar inderdaad. En dan hebben wij niet eens een zolder. Maar zelfs nu merken we dat we van alles wat al verkocht is, of weggedaan, we eigenlijk niets echt missen. Komt misschien nog, de tijd zal het leren de komende weken. In de camper wordt het sowieso nog meer basic.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen op je social media:

Related Posts